CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

Toyota C+walk T - These Wheels Are Made for Walkin'! (Ezek a kerekek sétára készültek!)

A városi mobilitás egy újabb gyöngyszemmel gazdagodott: már háromkerekű villanyrollert is kínálnak a japán autókereskedők. A legkisebb elektromos hajtású Toyota még a sétálóutcákban is komoly sikerre számíthat!
Toyota C+walk T "Safety support"
"A Toyota Motor Corporation (Toyota) deklaráltan kettős célja, hogy mindenki számára biztosítsa a mozgás szabadságát és hogy elősegítse a még mobilisabb társadalom megvalósítását." Ennek a szlogennek a jegyében mutatták be 2021 októberében a furcsa nevű C+walk T háromkerekű elektromos járművet.

Toyota C+walk T "Safety support"
A C+walk T egy könnyen kezelhető, un. standing-type BEV (Battery Electric Vehicle). Az "alacsonypadlósra" könnyű a fel- és a leszállás, a jármű mindössze 70 centiméter hosszú, legnagyobb sebessége 10 km/óra.

Toyota C+walk T "Safety support"
A C+walk T-t úgy tervezték, hogy kényelmesen használható legyen a gyalogos zónákban, felhasználói miközben békésen haladhatnak egymás mellett, kommunikálhatnak a gyalogosokkal is - taposófelülete mindössze 150 mm-re van a talajtól. A jármű nem foglal el több helyet, mint egy gyalogos és amellett, hogy környezetbarát, hasonló sebességgel képes haladni, mint a gyalogosok. Persze ha szabad a pálya, a gyakorlottabb kerekesek akár 10 km/h-val is száguldhatnak. (A felhasználók 2 és 6 km/h között öt fokozatban (2, 3, 4, 5, 6 km/h) maximálhatják a sebességet, a 10 km/h külön kapcsolható).

Toyota C+walk T "Safety support"
A C+walk T akadálymentesítés funkcióval is rendelkezik, biztonsági felszerelése pedig segít elkerülni az ütközéseket az előtte álló akadályokkal vagy gyalogosokkal.

Periphery detection sensor
Természetesen nemcsak a sétálóutcákban és a gyalogos zónákban tesznek hasznos szolgálatot, jó hasznosíthatók hosszabb távú utazásokhoz, túrákhoz, a biztonsági szolgálat idősebb munkatársait segíthetik céges létesítményeknél, vagy a parkokban.

Toyota C+walk T
Japánban azt remélik, hogy a jövőben a törvények és a rendeletek módosításai engedélyezni fogják a jármű közúton történő használatát is, ezzel segítséget nyújthatnak azoknak az embereknek, akik nehezen tudnak nagyobb távolságokat gyalogolni.

Toyota C+walk T
Átlagos emberi gyaloglási sebességgel a jármű egyetlen töltéssel körülbelül 14 km megtételére képes. Az akkumulátor töltöttségi szintjének és sebességének egy pillantással történő megtekintéséhez elég egy pillantás az állapotkijelző panelre. A kivehető lítium-ion akkumulátor a gyári töltővel körülbelül 2,5 óra alatt tölthető fel teljesen.

Toyota C+walk T
A kormánykerék mindkét oldalán megtalálható billentyűk segítségével szabályozható az indulás, a gyorsítás, a lassítás és a megállás. A gyorsításhoz elég megnyomni valamelyik billentyűt, ha elengedjük, a jármű megáll. A mindkét oldalon megtalálható fékkarok szükség esetén nagyobb lassítást biztosítanak, a dobfék az első keréken hatásos. A hátramenet külön gombbal kapcsolható. Ha a kormányt 90 fokos szögben teljesen elfordítjuk, a minimális fordulókör 0.59 m, azaz szinte helyben képes megfordulni.

A 29 kg önsúlyú jármű elsőkerék meghajtású, a kefe nélküli DC motort 25,2 V-os, cserélhető lítium-ion akkumulátor táplálja. A városi használatra szánt járművet nem lehet összecsukni, de nem is arra tervezték, hogy más járművel is szállítsák. Kerekei csillapítás nélkül gördülnek, ezért a rázós utakat jobb elkerülni vele. A Toyota a felhasználókra is tesz ajánlást, a C+walk T-t 140 és 185 cm közötti, max. 100 kg súlyú felnőtteknek tervezték.

A C+ pod ultrakompakt kétüléses BEV, a C+walk T kétüléses változata 2020 decemberében került a japán piacra.

Toyota C+ pod

Toyota Launches the C+walk T in Japan, a New Form of Walking-Area Mobility
An easy-to-use, three-wheeled standing-type BEV

Toyota City, Japan, October 1, 2021 ― Toyota Motor Corporation (Toyota) announced today that it will release the C+walk T, a standing-type model in the new C+walk walking-area mobility series. The C+walk T will go on sale at Toyota automobile dealers and offered at rental and leasing stores from October 1, 2021.

The C+walk T is an easy to operate, three-wheeled standing-type BEV. It features a low, flat base just 150 mm high for easy boarding and alighting. It is designed so that it is comfortable to use in walking areas, facilitating side-by-side travel and communication with fellow pedestrians. Indeed, in addition to being environmentally friendly, the vehicle takes up a similar amount of space as a single person, and travels at typical human walking speeds. The C+walk T is also equipped with obstacle detection functions that help avoid collisions with obstacles or pedestrians ahead.

In terms of potential corporate usage scenarios, the C+walk T can be used to travel across large-scale facilities or to ease the burden of walking on elderly users engaged in security work, and can also be used on activity tours that take place inside parks and other facilities. In addition, with growing numbers of amendments being made to applicable laws and regulations, the C+walk T can also be expected to be cleared for use on public roads in the future; in this case, the vehicle will be able to provide support to people who find it hard to walk long distances, and contribute to expanding their spheres of activity.

Toyota offers wide-ranging mobility choices with the twin goals of providing freedom of movement to all and realizing an even better mobility society. The C+pod*5 and C+walk series are designed to expand the spheres of activity of their users, bring them joy, support them at different stages in their lives, and propose unprecedented new forms of mobility value.
By continuing to deliver modes of mobility that are easy to use and inspire a desire to travel, Toyota intends to bring happiness to as many people as possible.

Toyota is currently developing seated-type and wheelchair-linked-type models in the C+walk series, with a view to their future commercialization.

【C⁺walk】フィロソフィームービー