CITROEN
 • Citroën C-Zero
MERCEDES
 • Mercedes-Benz C 350 e
 • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
 • Nissan Leaf
 • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
 • OPEL Ampera
PORSCHE
 • Porsche Cayenne S E-Hybrid
 • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
TOYOTA
 • Toyota Prius Plug-in Hybrid
VOLVO
 • Volvo V60 Plug-In
 • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

Konzorcium alakult az önvezető járművek gyorsabb elterjedése érdekében

Nyolc vezető autóipari és technológiai cég - köztük a Toyota - fogott össze, hogy felgyorsítsák a biztonságos és megfizethető önvezető autók elterjedését.
What are the different levels of Autonomous Vehicle? - Az önvezetés öt szintje
Az együttműködésben részt vesz az Arm, a Bosch, a Continental, a DENSO, a General Motors, az NVIDIA, az NXP Semiconductors és a Toyota.

Toyota e-Palette Concept
Az általuk létrehozott Önvezető Jármű Informatikai Konzorcium (Autonomous Vehicle Computing Consortium, AVCC) az együttműködéssel elkötelezte magát, hogy megvalósítsa a teljesen önvezető járművek világát. Az AVCC-ben különböző ágazatok (autóipar, autóipari beszállítók, félvezető- és számítógépipar) nagy szakértelemmel rendelkező szereplői állnak össze egy vezető autóipari-informatikai szervezetté.

A közös elképzelés és az AVCC céljainak megvalósításához szükséges első lépés a rendszer-architektúrára és az informatikai platform létrehozására irányuló ajánlás kidolgozása, amely közös nevezőre hozza az önvezető rendszerekkel és a járműspecifikus megoldásokkal kapcsolatos igényeket, különös tekintettel a méretre, az üzemi hőmérsékletre, az energiafogyasztásra és a biztonságra vonatkozóan. Ezeket az ajánlásokat azért dolgozzák ki, hogy az önvezető autók jelenlegi prototípus rendszereit széles körűen elterjeszthető rendszerekre változtassák.

- A mobilitás jövője és a fejlett vezetéstámogató rendszerek biztonságos, fokozatos elterjesztése egészen a teljesen önvezető járművek tömeggyártásáig soha nem látott iparági összefogást igényel. Az AVCC összehozza az autóipar vezető szakembereit, hogy megküzdjenek azokkal a technológiai és informatikai kihívásokkal, amelyek megoldása elősegíti, hogy minél hamarabb elérjük a valóban önvezető jövőt – fogalmazta meg a konzorcium feladatát és célját Dipti Vachani, az Arm Automotive és IoT üzletágának szenior alelnöke és ügyvezetője.

- Az AVCC tisztában van azokkal a komplex technológiai feladatokkal és akadályokkal, melyek megoldása kulcsfontosságú az önvezető járművek széles körű elterjesztéséhez - jelentette ki Satoru Taniguchi, az AVCC igazgatótanácsának tagja, a Toyota Motor Corporation elektronikus vezérlőrendszereket fejlesztő részlegének projekt-ügyvezetője.

Az önvezető autózás mellett a robotika és a mesterséges intelligencia területét érintő fejlesztésekben is vezető szerepet betöltő Toyota a 2019-es Tokiói Autószalonon egy olyan különleges tanulmányautót mutat be, amely emocionális kötődést hoz létre az autó és vezetője között. A negyedik szintű önvezetésre képes Toyota LQ koncepcióautóban a fedélzeti mesterséges intelligencia Yui nevű asszisztense biztosítja a személyre szabott vezetési élményt.

Toyota LQ Concept
Forrás: Varga Zsombor
PR manager
Toyota Central Europe Kft.* * *