CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

Nissan Ariya - új fejezet az elektromos autózásban

A tisztán elektromos meghajtású, globális crossover coupé nagyon fontos állomás a Nissan Intelligent Mobility programjában. Olyannyira, hogy a Yokohama-ban megrendezett digitális bemutatón új logóval ünnepelték a japán premiert.
Az Ariya a Nissan első tisztán elektromos hajtású crossover coupéja, ezért definiálja "új fejezet"-nek a gyár. Nem véletlenül: dinamikus gyorsulással, egyenletes, halk működéssel, valamint egy utasbarát, luxus lounge-szerű kabin atmoszférával várja leendő vásárlóit. Hangvezérelt személyi asszisztenssel és zavartalan kommunikációjával kellemes környezetet biztosít a vezetőnek és utasainak. A WLTP vegyes ciklus szerinti 500 km-re becsült hatótávjával tökéletes társnak ígérkezik a mindennapi közlekedésben és a hosszabb utak során is.

Nissan Ariya
20 év óta ez az első alkalom, hogy a Nissan frissítette logóját, az új emblémában "a társadalomban az elmúlt két évtizedben bekövetkezett jelentős változások" tükröződnek.


A márka neve továbbra is a logó középpontjában marad, és mostantól világítani fog minden elektromos modellnél. Az Ariya elején az új logót 20 LED világítja meg.

Nissan
A nemzetközi sajtó csak szuperlatívuszokban méltatja az autó "forradalmian" új, Timeless Japanese Futurism (Időtálló Japán Futurizmus) dizájnját, tágas belső terét és azt a fejlett technikát, ami új korszakot indít el az elektromos autózásban. Forradalminak nevezhető az az újítás is, hogy az összkerékhajtású kivitelt 4x4 vagy 4WD helyett e-4ORCE-nak hívják... Jó hír viszont, hogy az Ariya-ban a Nissan GT-R, illetve a Patrol intelligens 4x4-es rendszereivel ötvözik a crossover tisztán elektromos hajtását.

Nissan Ariya
Az újragondolt orr rész a Nissan új dizájn koncepcióját fejezi ki, a tradicionális japán, 3D hatású, kumiko mintájú sík felület a ProPILOT vezetéstámogató-rendszer berendezéseit rejti magában.

Nissan Ariya: Introducing our all-new electric crossover
- Az Ariya testesíti meg lankadatlan szenvedélyünket, melynek egyetlen célja az, hogy ügyfeleink életét jobbá tegyük - mondta Ashwani Gupta, a Nissan globális operatív igazgatója. - Élvonalbeli formatervezés, erős, felvillanyozó hajtáslánc, letisztult, modern belső tér - csordultig töltve fejlett technológiával; az Ariya nemcsak vezetője számára komfortos, hanem minden utasának is - tette hozzá. Az elsőkerék hajtású modellek csomagtere 468, az összkerékhajtásúaké 415 literes.

Nissan Ariya
Igaz, hogy a zene világában az ária szólóban előadott dalt jelent, a Nissan mégis ezzel az "áriával" vezeti be azon tervét, hogy 18 hónap alatt 12 új modellt dob piacra.

A New Day for Nissan
Köszönhetően annak, hogy a leginkább egy csillagközi űrhajó társalgójára emlékeztető belső térből a belsőégésű motor helyére, a motorháztető alá száműzték a klima beltéri elemeit, tágasabb lett az utastér. A műszerfal gomboktól és kapcsolóktól mentes.

Nissan Ariya
Az Ariya 4 különböző verzióban készül, az elsőkerékhajtású, 63 kWh-s változatot városi, elővárosi használatra tervezték, a 87 kWh-s ugyanez, de továbbfejlesztett hajtáslánccal, extra hatótávval, a kisebb dual-motoros e-4ORCE szintén 63 kWh-s, a nagyobb e-4ORCE 87 kWh-s, ez is képes az 500 km-es extra hatótávra.

Az elsőkerék-hajtású változatoknál Standard, Sport és ECO üzemmód választható, az e-4ORCE esetén ezeket Snow (Havas) mód egészíti ki.

Az európai változatok akár 130 kW-os villámtöltésssel, CCS villámtöltővel is tölthetők, a 63 kWh-s egyfázisú 7,4 kW-os AC töltési teljesítménnyel, a nagyobb akkumulátoros 22 kW-al, három fázisról tölthető. Az akkumulátor vízhűtéses.

A 2018-ban, a Nissan LEAF-ben bevezetett ProPILOT továbbfejlesztett, 2.0-ás verziójával a vezető konstans jelenléte és figyelme mellett az autó képes arra, hogy gyorsítson, lassítson, megálljon-elinduljon, tartsa a sebességet, a sávot és a távolságot.

A LEAF-ben bevezetett e-Pedal-lal az Ariya-t is egy pedállal lehet gyorsítani, lassítani, akár 0 km/ó-ig, hegymenetben vagy lejtmenetben is. Teljes megállásnál aktiválódik az elektromos kézifék.

A már ismert Nissan technológiák, a 360°-os parkoló kamera, a Nissan Safety Shield, (Nissan Biztonsági Pajzs), az Intelligent Around View Monitor, az Intelligent Forward Collision Warning (Intelligens Ráfutás Figyelmeztető Rendszer), az Intelligent Emergency Braking (Intelligens Vészfék Asszisztens), a Rear Automatic Emergency Braking (Automatikus Hátsó Vészfékező Rendszer) szintén a felszereltség részei.

Az Ariya az első modell, amely rendelkezik a távoli szoftverfrissítés funkcióval (FOTA – Firmware Over The Air). A technológia automatikusan frissíti a különböző szoftvereket az autón belül, a multimédiát, az elektromos, illetve elektronikai szerkezeteket, a hűtés-fűtés beállításokat, valamint EV rendszereket anélkül, hogy az autót be kellene vinni egy Nissan szervízbe.

Nissan Ariya. The Next Gen-EV
Forrás:
Reizer Levente
PR Manager
Grand Automotive CE Kft.