Hoversurf S3 2019 Hoverbike - egyszemélyes drónt kapnak a dubaji rendőrök

Ismét elcsíptük a jövő egy pillanatát!
Hoversurf S3 2019 Hoverbike
A dubaji közlekedési rendőrök hamarosan lebegő elektromos drónon repülve járőrözhetnek. A repülő jármű prototípusát 2017-ben a GITEX Technology Week keretében mutatták be a Dubai Expo-n.

Ховербайк S3 - 2017
Az S3 2019 Hoverbike egy kaliforniai székhelyű orosz cég, a Hoversurf fejlesztése. A motorkerékpár és a quadcopter drone keresztezéséből született szolgálati jármű öt méter magasra emelkedik, miközben 70 km/órás sebességgel lehet vele repülni. A négy légcsavar a 12,3kWh lítium-mangán-nikkel akkumulátorral egy töltéssel, egy személlyel max. 25 percig bírja, persze csak akkor, ha a pilóta még nem ebédelt... Vezető nélkül távirányítású drónként is működik, ebben az üzemmódban teljesen feltöltve 40 perc alatt repül oda-vissza akár 40 kilométert. Az önsúlya 253 kg, a töltési idő 2,5 óra. Az ára még elég húzós, jelenleg 45 millió forintért lehet megvenni. Civilek is megrendelhetik, de Joseph Segura-Conn, a Hoversurf vezérigazgatója figyelmeztetett arra, hogy a vásárlókat levizsgáztatják, megtanulták-e a jármű kezelését. Az USA-ban a Hoverbike megfelel a Federal Aviation Administration (FAA) előírásainak, ami azt jelenti, hogy nincs szükség pilóta-engedélyre a vezetéséhez.

Hoversurf S3 2019 Hoverbike- Dubai Police
Az S3 még nem képes kiváltani teljesen a hagyományos (motor)kerékpárt, de a jelenlegi technikai fejlődés üteme mellett fényes jövője van. Az electric powered Vertical Takeoff and Landing (eVTOL) járműveket a jelenlegi akkumulátor-technológia korlátozza, de az új anyagok, mint például a grafén bevezetése a jövõben növelheti a repülési időt. A Hoversurf már kifejlesztett egy un. csatornás ventilátorrendszert (Electric Ducted Fans) is, amely kisebb, csendesebb, biztonságosabb és hatékonyabb, mint a nyitott propeller.

Az orosz cég "meghívást kapott a tömegtermelés megindítására Dubai területén", a Dubai Police pedig megállapodást írt alá a Hoversurf fejlesztőivel, hogy egy egész flottát szállítsanak nekik. Az elektromos hajtású, függőlegesen fel- és leszálló kerékpárok hasznosak lehetnek ott, ahová a rendőrök nehezen tudnak eljutni a hagyományos földi járművekkel, vagy vészhelyzetben, amikor képesek a drónnal átrepülni a forgalmi dugók felett. A rendőrök kiképzése máris megkezdődött.

A Hoversurf orosz vezérigazgatója, Alexander Atamanov szerint ezek a lebegő kerékpárok valójában világrekorderek, mivel képesek a 28,5 méteres magasságot is elérni, de biztonsági okokból a rendőrök csak öt méter magasan repülhetnek majd vele. (Már onnan is elég tisztességeset lehet esni...)

Hoversurf S3 2019 Hoverbike