CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

249 Volkswagen e-Golf, 132 töltőállomásal - elektromos személyautókat kaptak a kórházak

A hárommilliárd forint kormányzati támogatásból vásárolt autókat 90 egészségügyi intézmény között osztják szét.
Még 2019 októberében jelentette be az emberi erőforrások minisztere, hogy 249 elektromos autót vásárol az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a hazai kórházaknak és folyamatban van a működtetésükhöz szükséges 135 állomásból álló töltőhálózat kiépítése is.

249 Volkswagen e-Golf
A nyári és téligumi-szettel, navigációs rendszerrel és más extrákkal felszerelt elektromos autók hatótávolsága egy töltéssel 200 kilométer. A járműveket az intézmények a telephelyek közötti közlekedésre, vér- és eszközszállításra, szakemberek soron kívüli szállítására és helybeni ügyintézésre is használhatják. Az autókat ügyeletes és készenlétes orvosok szállítására is jól lehet majd használni.

A zöldrendszámos e-Golf-okat több gyógyintézmény már megkapta és használatba vette. Mivel nem a kórházak kérték, így nem is kötelezik őket a "meglepetés-autók" használatára, ez csupán egy költségcsökkentési lehetőség számukra, ha a következő öt évben vállalják a havi 53 973 forintos használati díjat, amit autónként kell fietniük. Az összeg tartalmazza a karbantartási, javítási és szervizköltségeket, a szezonális gumicserét, a gumiabroncsok karbantartását és tárolását, teljes körű CASCO biztosítást, káresemény esetén a biztosítási ügyintézést, valamint az asszisztencia szolgáltatást is. Ha évente 30 ezer kilométernél nagyobb a futásteljesítményük, akkor kilométerekért további 34 forintot kell fizetniük. Ez az összeg még így is töredéke annak, amit az egészségügyi intézmények a jelenlegi, nem elektromos autókra költenek.

Elektromos autók a kórházban
Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy például a négy tagkórházat tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház telephelyeire összesen kilenc autó érkezett, a telepített töltők segítségével a nyírségi megyeszékhely száz kilométeres körzetében működő nagykállói, fehérgyarmati, mátészalkai és vásárosnaményi kórházakat és szakrendelőket egyaránt kiszolgálják majd ezek a gépkocsik.

Elektromos autók a kórházban