CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

A SEAT négy téli tippje és jótanácsok a plug-in hibrid autókhoz a téli hidegben

Hogyan befolyásolja a hideg a plug-in hibrid (PHEV) autókat? A SEAT négy tippjével a lehető legtöbbet hozhatja ki autójából még télen is!
Télen az alacsony hőmérséklet minden járműnek kihívást jelent, beleértve a plug-in hibrid és a tisztán elektromos autókat is.

Tips to drive a plug-in hybrid car in winter | SEAT
A SEAT téli tippjei és a jótanácsok:
1. Addig töltse fel az akkumulátort, amíg az autó még meleg. - A legjobb az, ha az akkumulátor hőmérsékletének fenntartása érdekében egy, a hidegtől elzárt helyen (például a garázsban) vezetés után azonnal feltöltjük, ami következésképpen javítja a töltési folyamat hatékonyságát - tanácsolja Francesc Sabaté, a SEAT energiarendszer-fejlesztési vezetője (head of Energy Systems Development at SEAT).

2. Melegítse fel előre a gépkocsi belső terét. Ha autóval utazunk nincs tökéletes hőmérséklet, mivel a kinti időjárás befolyásolja a belső tér hőmérsékletét. Ezzel együtt az elektromos alkatrészek 21,5–22 Celsius fokon teljesítenek a leghatékonyabban.

A legjobb tehát, ha a jármű belseje már meleg, amikor beszállunk, anélkül, hogy az ideális hőmérséklet eléréséhez az akkumulátort kellene használnunk az utazás megkezdése után. Erre például a SEAT Leon e-HYBRID-nél az a megoldás, hogy néhány perccel a beszállás előtt a még mindig a töltőhöz csatlakoztatott járművet a SEAT Connect alkalmazás segítségével távolról aktiváljuk, bekapcsoljuk az autó fűtését, vagy az ülés- és kormányfűtés funkciókat - javasolja Francesc.

SEAT Connect app
3. Kapcsolja be a gyújtást a belsőégésű motor üzemmódban (combustion mode). Nagyon hideg időben hagyja az autót a töltőhöz csatlakoztatva amíg parkol, így az utazás megkezdése előtt aktiválhatja az előmelegítési funkciót és felmelegítheti az akkumulátort. Ahogy a SEAT mérnöke tanácsolja, ebben az esetben a jármű belsőégésű üzemmódban indul, amely rövid idő alatt megnöveli a hőmérsékletet az akkumulátor megfelelő használata érdekében.

4. Vezessen finoman. A finom vezetés (smooth driving) mindig kulcsfontosságú a fogyasztás csökkentése érdekében. Plug-in hibrid autóban ráadásul a tél közepén történő induláskor valóban szükség van rá, mivel a villanymotor már az induláskor minden erejét "beveti". A kíméletes vezetés és a fékezéskor visszatöltődő akkumulátor segít minél tovább szinten tartani az autó energiaellátását.

3 bónusz jó tanács az autó téli gondozásához:

- Indulás előtt ellenőrizze a gumiabroncsokat és havazás esetére legyen az autóban hólánc
- A jeget jégkaparóval távolítsa el az ablakokról; soha ne használjon ehhez forró vizet!
- Ellenőrizze a motor-hűtőfolyadék szintjét (és fagyállóságát!), hogy megakadályozza a motor túlmelegedését.

Charging for SEAT’s e-HYBRID