CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

A Schneider Electric öt tippje az elektromos autók otthoni töltéséhez

Az EVlink Wallbox töltőállomással az e-autók akkumulátora gyártmánytól és töltési áramtól függően akár fél óra alatt is teljesen feltölthető.
EVlink Wallbox
A töltők telepítéséhez ma már nincs szükség bonyolult infrastruktúrák kiépítésére, érdemes azonban megfontolni néhány jótanácsot a hatékony és biztonságos üzemeltetéshez. Fontos, hogy e-autó tulajdonosa a legmegfelelőbb töltőállomást válassza járművéhez, ehhez az alábbi szempontokat tanácsos figyelembe venni:

1. Mérlegelje, hogy a telepítendő töltőállomás beépített kábellel vagy csatlakozó-aljzattal rendelkezzen-e. Előbbi kényelmes választásnak tűnhet, azonban szem előtt kell tartani, hogy a beépített kábel nem hordozható, így más helyen nem tudja majd használni. Emellett kizárólag megbízható gyártó töltőállomását használja, és ajánlott utánanézni a készülék különböző minősítési tanúsítványainak is.

2. Győződjön meg róla, hogy a töltőkábel teljesítménye illeszkedik-e az autó töltőáram-felvételéhez, illetve a töltőállomás teljesítményéhez. Ellenőrizze, hogy a vásárolt jármű milyen csatlakozótípussal rendelkezik, és ennek megfelelően gondoskodjon gyári töltőkábelről. Soha ne használjon sérült, toldott, szerelt vagy ragasztott kábelt!

3. A töltőállomások nedves környezetben is alkalmazhatók, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a csatlakozók ne legyenek vizesek és az érintkezőkbe ne szivárogjon be a víz. Töltéskor a hosszabítók, toldók, átalakítók alkalmazását tanácsos kerülni, mert ezek nem biztonságosak, sőt, veszélyesek is lehetnek Önre vagy a berendezésekre.

4. A töltés során gondoskodjon az elektromos hálózat megfelelő védelméről, ily módon biztosítva a biztonságos betáplálást. A minimális követelmény a megfelelő teljesítményű egyfázisú vagy háromfázisú 20 A-es vagy 40 A-es "C" jelleggörbéjű kismegszakító és az érintésvédelmet ellátó SI "A" zavarvédett vagy "B" típusú fi-relé áramvédő kapcsoló. Feltétlenül ajánlott az integrált túláram-védelemmel szerelt gyári kábel alkalmazása! Adott esetben érdemes az áramszolgáltatótól hálózatfejlesztést kérni, mert ugyan ez extra költséggel jár, de megkímélheti magát a sűrű hálózatvédelmi lekapcsolásoktól. Ezek nemcsak bosszantóak, de kárt tehetnek az elektromos berendezésekben is.

5. Rendkívül fontos, hogy csak szakképzett villanyszerelővel üzemeltessük be a rendszert az esetleges személyi és vagyoni károk, illetve a meghibásodások elkerülése érdekében.

EVlink Smart Wallbox és EVlink Parking
A lakossági felhasználás mellett a Schneider Electric EVlink termékcsaládjához két közületi töltőmegoldás is tartozik. Az EVlink Smart Wallbox és az EVlink Parking töltőállomásokat 7,4 kW, illetve 22,1 kW teljesítményre optimalizálták. Míg az EVlink Smart Wallboxot főként szállodák, társasházak, fedett parkolóhelyek és rendelőintézetek számára tervezték, addig a vandálbiztos, fémházú EVlink Parking a köztereken, nyilvános- és fizetőparkolókban parkoló elektromos autók töltésére szolgál.