CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

Innovatív, vízfelszínre telepített naperőmű épül Svájcban

A vízfelszínre telepített napelemes erőmű még télen is akár 30%-kal képes növelni az egyenáramú (DC) áramtermelés hatásfokát.
A svájci Alpokban lévő Lac des Toules tóra telepített napelemes erőműhöz az ABB Ltd. szállít piacvezető inverter-megoldásokat, együttműködésben a Romande Energie vállalattal.

Lac des Toules - Une première en milieu alpin
A világon az egyik legmagasabban, 1810 méterrel a tengerszint felett fekvő mesterséges tó felületére tervezett innovatív naperőmű a számítások szerint évente több mint 818 MWh villamos energiát állít elő, ezzel 227 otthon áramellátását biztosítja majd a térségben.

Az erőmű a legújabb példája azoknak a világszerte létesített, úszó napelemes (PhotoVoltaic, PV) létesítményeknek, amelyek a domborzati adottságok és a környezetük természeti erőforrásainak kihasználásával 50%-kal jobb hatásfokot biztosítanak.

Azokon a helyeken, ahol a földterület nagyon drága, ott a PV rendszerek számára alternatív helyszíneket kell keresni. A Lac des Toules víztározón épített erőmű egyedülálló, mivel nagy tengerszintfeletti magasságban fekszik, egyedi éghajlati viszonyok között működik és az átlagosnál jobb energiatermelési képességgel rendelkezik még azokban a téli hónapokban is, amikor a hőmérséklet jelentősen a fagypont alá süllyed és a napsugárzás szintje alacsony.

Az erőmű kiváló energiahozama és hatásfoka a bifaciális (kétoldalú) modulok alkalmazásának és az "albedó hatásnak" köszönhető, mivel ezek lehetővé teszik, hogy a PV-rendszer a tófelszín és a hó által visszavert fénysugarakat is hasznosítani tudja, az erőmű hófedettség esetén is tovább üzemeljen és folytassa az áramtermelést. A PSV-175 típusú inverterek korróziógátló bevonatuknak köszönhetően egyaránt telepíthetők édes- és sósvízi alkalmazásokban. Jól alkalmazhatók nagy tengerszint feletti magasságokban lévő, vízfelszíni megoldásokban is, mivel zavartalanul képesek üzemelni szélsőséges körülmények között és a -25⁰C - +60⁰C-os hőmérsékleti tartományban is.

Lac des Toules
A 2240 m2-es napelempark 36 db vízfelületen lebegő bifaciális modulból áll, amelyeket a horgonysúlyok úgy rögzítenek a tófenékhez, hogy az úszó egységek képesek együtt mozogni a változó vízszinttel. Tekintettel a helyszín adottságaira, a lebegő PV szerkezetet és a technológiákat úgy kellett méretezni, hogy azok elviseljék az akár 120 km/h-s szélsebességből, a 60 cm-es jégvastagságból és az 50 cm-es hótakarásból eredő igénybevételeket is.

Une première mondiale en matière d'énergie solaire installée en Valais
- 2012 óta dolgozunk ezen a projekten, ezért a partnereinkkel történő szoros együttműködés alapvető fontosságú. A projekt megvalósítása és az egyedülálló erőmű kivitelezése jelentős mértékben annak is köszönhető, hogy az ABB teljes körű, PVS-175 típusú string invertereket, száraz transzformátoros transzformátorállomást, közép- és kisfeszültségű kapcsolóberendezéseket tartalmazó technológiai csomag szállításával, valamint műszaki szaktanácsadással tudta támogatni a sikeres munkát - nyilatkozta Guillaume Fuchs, a Romande Energie projektvezetője.