CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

Energy Observer - hidrogénhajtással hajózza körül a világot a Toyota és a Lexus

A világ első hidrogénüzemű hajója menet közben, napelemek segítségével a tengervízből állítja elő a haladásához szükséges hidrogént.
A sikeres teszt-expedíciót követően világkörüli útra indul a világ első hidrogénüzemű hajója, az Energy Observer. 2017-ben a franciaországi Saint-Maloban bocsátották vízre, jelenleg a Földközi-tengeren úszik, 2019-ben Észak-Európába készül és a tervek szerint a 2020-as Olimpiai Játékokra Tokióba is ellátogat. Az expedíció során a legénység Franciaország elsőszámú energia-nagyköveteként a már működő és megbízható hidrogén-alapú műszaki megoldásokat népszerűsíti világszerte. Mivel a küldetés középpontjában a hidrogén áll, ezért szerepel a két autómárka neve is a projektben, a hajót a Toyota és a Lexus támogatásával építették.

Energy Observer - Toyota, Lexus
Az Energy Observer a megújuló energia alkalmazásának mintapéldája, amely megvalósítja a zöld energia tökéletes körforgását. A katamarán menet közben napenergiával, napelemek segítségével bontja el a tengervizet, majd a íly módon nyert hidrogént a rendszer a levegő oxigénjével egyesíti újra. A fordított elektrolízis áramot termel, ez hajtja a vertikális rotorokat.

Energy Observer - Toyota, Lexus
A hajó üzemeltetésének egyetlen mellékterméke desztillált víz! Azzal, hogy a rendszerben nincs szükség akkumulátoros energiatárolásra, a fejlesztők a hajó vízkiszorításának felével egyenlő súlymegtakarítást értek el. A fedélzeti technológiák működését a hatéves Odüsszeia során extrém körülmények között is tesztelik.

Energy Observer - Toyota, Lexus
- Igazán lelkesítő a számunkra, hogy a Toyota is velünk tart ezen a küldetésen. Osztozunk a hidrogénnel kapcsolatos jövőképükben, eszerint ez az elem az energetikai átállás kulcsa, és mi is ezt a jövőképet szeretnénk elvinni Tokióba a 2020-as Olimpiai Játékokra is - fogalmazta meg küldetésük célját Victorien Erussard, az Energy Observer kapitánya és ötletgazdája.

- Az Energy Observer izgalmas kezdeményezés, a Toyota pedig nagyon örül, hogy egy ilyen elkötelezett és szenvedélyes csapattal dolgozhat együtt. Ez a projekt ismét demonstrálja, milyen sokféleképpen alkalmazható a hidrogén a gyakorlatban a Hidrogénalapú Társadalom felé vezető átállás során - ez már Matt Harrison, a Toyota európai értékesítésért és marketingért felelős alelnökének véleménye.

Energy Observer - Toyota, Lexus
A Toyota immár húsz éve a hidrogén-technológia fejlesztésének egyik úttörője. A nagynyomású hidrogén lehetővé teszi a gyors utántöltést, a jelentős hatótáv elérését és a kibocsátás-mentes közlekedést - így alkalmas a személyautókban, buszokban, teherautókban, és akár targoncákban történő felhasználásra is. A hidrogén alkalmazását széles körben és szélsőséges viszonyok között tesztelik, hogy az garantáltan felhasználható legyen a gyakorlatban is alternatív üzemanyagként.

A Lexus már több hidrogén-üzemanyagcellás tanulmányautót is bemutatott, a Toyota pedig nem csupán a világ legnagyobb darabszámban értékesített hidrogén üzemanyagcellás autóját, a Mirait gyártja, de kínálatában szerepel hidrogénnel hajtott targonca, busz és teherautó is.

Toyota Mirai