CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

A Nissan Motor Co., Ltd. célként tűzte ki a karbonsemlegesség elérését 2050-ig

A terv szerint minden új Nissan gépjármű villamosítva lesz lesz 2030 elejéig, a 2050-ig tervezett karbonsemlegességi célkitűzés érvényes a vállalat működésére és termékei életciklusára* is.
Nissan sets carbon neutral goal for 2050
* Az "életciklus" a nyersanyag-kitermelést, a termelést, a használatot, a forgalomból végleg kivont járművek újrahasznosítását vagy újrafelhasználását foglalja magában.

A Nissan, a LEAF bevezetése (2010) óta azon dolgozik, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátást és olyan elektromos jármű technológiákat vezessen be, amelyek a környezet és a társadalom számára is előnyösek. A vállalat villamosítási és károsanyag kibocsátáscsökkentő törekvései támogatják az ENSZ párizsi egyezményének 2050-ig tervezett, klímaváltozással és a karbonsemlegességgel kapcsolatos globális célkitűzéseit. A közbenső cél az újgépjármű-kínálat 100%-ának villamosítása 2030-ig Japán, Kína, az Egyesült Államok és Európa kulcspiacain.

- Elkötelezettek vagyunk, hogy segítsünk létrehozni egy karbonsemleges társadalmat és felgyorsítsuk a klímaváltozással szembeni globális törekvést. Elektromos járműkínálatunk világszintű terjeszkedése tovább folytatódik, ez pedig jelentős hozzájárulás lesz a Nissan karbonsemlegessé válásához. Továbbra is olyan innovációs tevékenységet végzünk, mely izgalmasabbá teszi az emberek életét, miközben egy mindenki számára fenntartható jövőt célzunk meg - vallja a Nissan vezérigazgatója, Makoto Uchida (Nissan CEO).

A négy legfontosabb stratégiai terület, amelyeken a cég célként tűzte ki a karbonsemlegesség elérését:

Nissan sets carbon neutral goal for 2050
- Új akkumulátor-, félvezető innovációk és egyéb kapcsolódó technológiák bevezetése, a költséghatékonyabb és még gazdaságosabb elektromos járművek fejlesztése érdekében
- A Nissan e-POWER villamosított hajtáslánc további fejlesztése a nagyobb energiahatékonyság eléréséhez
- Egy olyan akkumulátor ökoszisztéma fejlesztése, ami támogatja a megújuló energiaforrások felhasználásával történő helyi energiatermelést. A Nissan fokozott együttműködést sürget az energiaszolgáltató szektorral az energiahálózatok karbonsemlegesítése érdekében.
- Innovációk a termelési folyamatok során, a hatékonyságnövelés a jármű-összeszerelés terén, kezdve a Nissan Intelligent Factory kezdeményezéssel. A vállalat komoly erőforrásokat áldoz a energiahatékonyság illetve a felhasznált anyagok hatékonyságának a növelésére, ezzel támogatva a hosszútávú karbonsemlegesség ambícióit.

Nissan LEAF
A vállalat mutatta be a világ első tömeggyártású elektromos autóját, a Nissan LEAF-et és napjainkig több, mint 500 000 darabot adtak el ebből a zéró károsanyag-kibocsátású járműből, a Magyarországon évek óta piacvezető e-NV200 kishaszongépjármű, a városi szállítás kiváló eszköze 2014 óta van a piacon.

Mindezeken kívül a Nissan továbbra is folytatja az iparági koalíciókkal és hatóságokkal való munkát az infrastruktúra fejlesztése és az elektromos autók előnyeivel kapcsolatos tudatosság növelésének érdekében. 2013-2015 között például 7 nagyváros önkormányzatának adományozott villámtöltőt, az utóbbi két évben pedig részt vállalt egy NEXT-E nevű Európai Uniós projektben, ahol 250 darab villám- és ultragyors töltő kerül telepítésre a régió hat országának az autópályáira.

Az autóiparban kiemelkedő módon a Nissan lehetőséget nyújt a zöld energiának az autókban való eltárolására Vehicle-to-Grid (járműből a hálózatba) technológián keresztül, valamint egyes piacokon újrahasznosított elektromosautó akkumulátorokat kínál xStorage néven, szintén a megújuló energia eltárolására. Az xStorage akku csomagok megalkotásánál az akkumulátorok élettartamának meghosszabbítása is a vezérelv része volt.

A Nissan hisz abban, hogy a gépjárműipar hajtóerő lehet az innováción és az elkötelezettségén keresztül a globális környezeti és éghajlati kihívások enyhítésében a hatóságokkal és partnerekkel való világszintű együttműködéssel. A megújuló energia és a töltő-infrastruktúra terjedésével a gépjármű-villamosítás és a fenntartható működési metódusok segíteni tudják egy karbonsemleges jövő eljövetelének a felgyorsítását.

Nissan Plant in Mexico Powered 50% by Renewable Energy
A Nissan ambíciói kiterjednek a Nissan Green Program múltbéli kezdeményezéseire, valamint a cég azon folyamatos munkájára, hogy minimalizálja termékei és működése karbonlábnyomát.

A Nissan Green Programjáról

Az Emberek, Járművek és a Természet Szimbiózisa (People, Vehicles, and Nature) környezetvédelmi filozófia megvalósítása érdekében a Nissan egy sor középtávú környezetvédelmi akciótervet népszerűsít, amelyet a cég együttesen csak Nissan Green Programnak nevez. A 2017 novemberében nyilvánosságra hozott Nissan Green Program 2022 keretein belül a vállalat négy prioritási területre koncentrál:

Klímaváltozás (Climate change)
A társadalom dekarbonizációjának népszerűsítése villamosításon, jármű intelligencián és innovatív termelésen keresztül.

Nyersanyag függőség (Resource dependency)
A cél egy olyan rendszer létrehozása, amely hatékonyan és fenntarthatóan használja az erőforrásokat és promotál különböző szolgáltatásokat a még hatékonyabb járműhasználat érdekében.

Levegőminőség (Air quality)
Tisztább kibocsátás biztosítása, egy kényelmes utastérkörnyezet létrehozása az emberi egészség megőrzése érdekében, valamint az ökoszisztémára való hatás csökkentése.

Vízhiány (Water scarcity)
A vízfogyasztás csökkentése és a vízminőség kezelése a gyártás során.

Forrás: Reizer Levente
PR manager
Grand Automotive Central Europe Kft.