CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

ŠKODA AUTO DigiLab, PRE Group és Chakratec együttműködés - a jó öreg lendkerék a megoldás?

Különleges gyorstöltő állomás próbaüzemét kezdte meg Prágában a ŠKODA AUTO DigiLab Israel Ltd. és a PRE Group. A Kinetic Power Booster akkumulátor nélkül működik és a lendkerék-technikára épül.
A Škoda a Tel Avivban rendezett Smart Mobility Summit rendezvényen jelentette be, hogy partneri együttműködésbe kezdett az izraeli Chakratec start-up céggel, a Kinetic Power Booster feltalálójával. Ez az innovatív töltőállomás ott is lehetővé teszi az elektromos járművek gyorstöltését, ahol eredetileg nem áll rendelkezésre elegendő töltőteljesítmény. A találmány teljesítménye kétszer nagyobb, mint az elektromos hálózaté.

Chakratec Storage for Fast and Ultra Fast EV Chargers
A töltőállomás az elektromos hálózat terhelési csúcsait felvéve magas fordulatszámra gyorsít fel lendkerekeket, íly módon mozgási energia formájában tárolja az elektromos áramot. Áramfelesleg idején energiát tárol, csúcsidőben pedig tehermentesíti a hálózatot. Elektromos hajtású gépkocsi csatlakoztatásakor a Kinetic Power Booster a lendkerék mozgási energiáját elektromos árammá alakítja és megduplázza az elektromos hálózat által kínált töltőteljesítményt. Az ötletes töltési megoldás egyaránt optimális megoldás autókereskedéseknek és bevásárlóközpontoknak is.

Az akkumulátor alapú töltőállomásoktól eltérően a Chakratec rendszerének kapacitása mindvégig egyenletesen magas marad, emellett a tisztán mechanikus Kinetic Power Booster akkumulátor nélküli, különösen környezetkímélő technika. Mintegy 200 ezer gyorstöltési és kisülési ciklusra képes, ami nagyjából húsz évi élettartamnak felel meg.

Chakratec Kinetic Power Booster
A töltőállomás szíve a speciális házban, vákuumban forgó tíz lendkerék, amelyek elektromos hálózatra csatlakoztatáskor felgyorsulnak. Jármű töltése alatt elektromos áramot termelnek, eközben veszítenek fordulatszámukból. Az energiatároló kapacitása egy Škoda CITIGOe iV és egy másik elektromos autó egyidejű töltéséhez is elegendő, az elektromos hálózat által kínált teljesítmény kétszeresével.

Chakratec Storage for Fast and Ultra Fast EV Chargers
A töltési folyamatot követően a forgó tömegeknek időre van szükségük, hogy ismét az üzemi fordulatszámra gyorsuljanak, ami a 100 kilowattos prágai töltőállomáson mintegy 45 percig tart.

Chakratec Storage for Fast and Ultra Fast EV Chargers
A Prága-Letňany vásárterületen üzembe helyezett töltőállomás a Cseh Köztársaságban az első és világszerte is csupán a harmadik ilyen technika. A töltőállomáson a próbaüzem alatt az elektromos járművek vezetői még díjmentesen tankolhatnak, az üzemszerű használat árairól és a fizetési módokról később ad tájékoztatást a PRE Group, a legnagyobb prágai töltőhálózat üzemeltetője. A tesztidőszak tapasztalataitól függően a partnerek további Chakratec-elven működő gyorstöltő állomások telepítését is tervezik Csehországban, illetve további országokban.