Megalakult az IONITY - a vállalat 2020-ig 400 nagyteljesítményű töltőpontot telepít Európában

A hálózat kiépítéséhez vegyesvállalatot alapított a BMW Group, a Daimler AG, a Ford Motor Company, valamint az Audi és Porsche márkákat is képviselő Volkswagen Group.
A müncheni székhelyű IONITY egy egész Európát lefedő, nagyteljesítményű töltőhálózatot épít ki az elektromos járműveknek. 2020-ig mintegy 400 High-Power Fast Charging (HPC) töltőpontot létesítenek, e hálózat segítségével már hosszabb utazásokra is alkalmasak lesznek a villanyautók.

- Az elektromos autók gyors elterjedéséhez létfontosságú a nagy teljesítményű töltőhálózat kiépítése. Ezért is fontos mérföldkő az IONITY megalapítása, hiszen azt bizonyítja, hogy az autógyártók hogyan egyesíthetik erőiket egy ilyen nemes cél megvalósítására. Az első páneurópai HPC hálózat felállításával lehetővé válik, hogy az elektromos autók tulajdonosai nagyobb távolságoknak is nekivághassanak. Különös figyelmet fordítunk arra, hogy az egyes felhasználók gyorsan és kényelmesen tölthessék fel autójukat, és digitális megoldásokkal fizethessenek a szolgáltatásért - mondta a cég bemutatóján Michael Hajesch vezérigazgató.

Az első 20 állomás építése már 2017-ben megkezdődik Németország, Norvégia és Ausztria legfontosabb útvonalai mentén, egymástól mintegy 120 kilométer távolságra. A következő fázisban az IONITY néhány más, fontos piaci szereplővel alakít ki együttműködést, pl. a már jelenleg is kiterjedt hálózattal rendelkező Tank and Rast-al, a Circle K-val és az OMV-vel. 2018-ban már több mint 100 elektromos töltőállomás működik majd, 2020-ra pedig a HPC csatlakozási pontok ezreire számíthatnak az autósok. A HPC hálózat az európai töltési szabványt, a Combined Charging System (CCS) másnéven Combo rendszert használja.

Combined Charging System (CCS)