CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

Elektromos villámtöltőt avattak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a Főtaxi parkolójában

A fejlesztés a Budapest Airporttal együttműködésben valósult meg.
Elektromos villámtöltőt avattak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren
A Főtaxi a repülőtér ún. puffer parkolójában egyszerre két autó "tankolására" alkalmas ABB gyártmányú villámtöltőt helyezett üzembe. A villámtöltő kiépítéséhez szükséges infrastrukturális beruházást a repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport, míg magát a berendezést, annak telepítését és üzemeltetését a Főtaxi finanszírozta. "A ferihegyi már a második gyorstöltő, amelyet saját forrásból finanszírozva helyeztünk üzembe, az elsőt még 2013 decemberében társaságunk központi telephelyén létesítettük. Arra számítunk ugyanis, hogy flottánkban belátható időn belül a jelenlegi elektromos autók többszöröse üzemel majd” – jelentette be Szunomár Tibor, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Szunomár Tibor, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója
"A Budapest Airport 2015-ben indította útjára "Greenairport" néven a repülőtéri partnereivel közös környezetvédelmi programját. A Főtaxival közösen most átadott elektromos töltőállomás jól példázza a program fő célkitűzését, hogy a repülőtéri társaságok hangolják össze fejlesztéseiket és környezetvédelmi intézkedéseiket a közös cél érdekében. A program kiemelt területe az elektromos mobilitás elterjesztése, amelynek eredményeként ma már mintegy 30 elektromos jármű közlekedik a repülőtéren és már több mint egy éve üzemel egy elektromos villámtöltő a repülőtéri parkoló területén is." – mondta Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi-közkapcsolati igazgatója.

Az átadóünepségen részt vett Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, aki arról beszélt, hogy Budapest városvezetése is elkötelezett a környezetkímélő közlekedés térnyerésének elősegítésében. "Egy hároméves program keretében a fővárosi kerületekkel közösen, nagyságrendileg 1100 töltőpont létesítését tűztük ki célul, melyek között úgy gondoljuk, ma már meghatározó részt kell hogy képviseljenek az olyan egyenáramú villámtöltők, mint ez a ma átadott berendezés" – mondta.

ABB Terra 53 CJT típusú villámtöltő
Az ABB Terra 53 CJT típusú villámtöltő alkalmas bármilyen típusú elektromos hajtású autó töltésére. A most telepített berendezés internetes kapcsolattal rendelkezik, így működése távolról szabályozható és működtethető.

Forrás: www.bud.hu