CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

Döntő Toyota és Lexus fölény a részben, vagy teljesen elektromos autók európai piacán

Európában sohasem látott lendülettel, 47%-al nőttek a részben (hibrid, hálózatról tölthető hibrid), vagy teljesen elektromos (akkumulátoros és hidrogén üzemanyagcellás) autók eladásai.
Az autóiparban mértékadó JATO globális piackutató- és piacelemző cég legújabb tanulmánya szerint - köszönhetően a 39%-os hibrid-elektromos aránynak, a Toyota Európa legzöldebb autómárkája, a 94%-ban hibrideket értékesítő Lexus pedig a prémium márkák között viszi a prímet.

Europe Top 10 Best Selling HEV
A TOP 10 európai hibrid-elektromos autóból 7 Toyota és Lexus... Annak ellenére, hogy ma már 21 gyártó kínál összesen 89, részben vagy teljesen elektromos hajtású autót, az európai hibrid elektromos értékesítések négyötödét ez a két márka jegyzi. Ebben kétségkívül szerepe van persze annak is, hogy a hibrid elektromos technológiát 20 évvel ezelőtt világhódító útjára indító Toyota és Lexus a versenytársakkal szemben évtizedes fejlesztési előnnyel rendelkezik, hibrid autóik a városi közlekedés során képesek akár 50-70%-ban tisztán elektromos üzemmódban közlekedni.

Toyota Yaris hibrid
Európa legnépszerűbb hibrid elektromos autója ma a városi kisautó Toyota Yaris, amit a crossover Toyota C-HR, a népszerű kompakt Toyota Auris és a szintén crossover Toyota RAV4 követ. Az ötödik a KIA Niro, a hatodik helyen a prémium crossover Lexus NX áll, majd a Suzuki Swift-et és a Hyundai Ioniq-ot követően a kilencedik az egyterű Toyota Prius és a tizedik a prémium kompakt Lexus CT.

A hazai eladások
Idehaza a Toyota RAV4 végzett az első helyen, majd a Toyota C-HR, a Toyota Auris és a Toyota Yaris, a Lexus NX és Lexus RX prémium crossover következik, a hetedik a Kia Niro, majd a Suzuki Swift hibrid és az 5-ös BMW plug-in hibrid után tizedikként a Lexus IS luxus szedán zárja a sort.

Toyota RAV4 hibrid
A japán gyártó napjainkig világszerte közel 12 millió hibrid-elektromos Toyota-t és Lexus-t értékesített – többet mint valamennyi versenytársa együttvéve! Már évek óta nem kínálnak dízelmotoros Lexus-t, és ma már a Toyota személyautó kínálatában sem szerepelnek a dízelek. Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) legfrissebb jelentése szerint egyébként európai szinten folytatja mélyrepülését a környezetszennyező dízel autók értékesítése, ezekből az első negyedévben 17%-al kevesebbet adtak el, mint tavaly.