CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

40. Bangkok International Motor Show - több mint kiállítás!

Dél-Kelet Ázsia legnagyobb autókiállítása, a Bangkok International Motor Show idén már a negyvenedik évfordulóját ünnepelte. A jubileumi kiállítás minden szempontból grandiózusra sikerült.
Már a megnyitó ünnepség is minden korábbinál gazdagabb volt, a jubileumra való tekintettel szimfónikus zenekar, énekesek és táncosok tették színesebbé.

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS) - Opening Ceremony
Az előcsarnokban pedig külön kiállítással emlékeztek az elmúlt 39 évre. A tablókról visszaköszönő korabeli fotókon feleleveníthettük a nyolcvanas évekbeli hőskort, a kilencvenes évekből a bővülés időszakát, az új évezred elejének fejlődését és a legutóbbi évtized modernitását.

Az idei kiállításon 33 autó- és 14 motorkerékpár gyártó állította ki a legújabb termékeit, melyeket a tanulmánymodellek kivételével a helyszínen meg is lehetett rendelni. A kiállításra két hét alatt mintegy 1.6 millió látogató volt kíváncsi.

The 40th Bangkok International Motor Show 2019 (40th BIMS)
A hatalmas kínálatnak és a rendkívüli ajánlatoknak meg is lett az eredménye, a kiállítás során összesen 43 935 autót és 5 343 motorkerékpárt adtak el. Ebből tisztán elektromos hajtású 6 166 darab volt, a hibrideket külön nem számolták össze.

Szokás szerint a Toyota volt a legnépszerűbb, 6 110 eladott darab újautóval. A második legtöbb autót a Mazda értékesítette, 5 211 darabot. A képzeletbeli dobogó harmadik foka pedig a Hondának jutott, 4 910 adásvételi szerződéssel. A helyi piac vásárlóerejét jelzi, hogy például Aston Martinból is 9, Bentleyből 5, Lamborghiniből 10, Maseratiból 22, Porschéból 150(!) darab talált gazdára, és 6 vásárlót még a Rolls-Royce árcédulái sem tudtak elriasztani.

Ami a hibridek és elektromos autók kínálatát illeti, több ázsiai premierre is sor került: itt mutatták be például a Honda Accord hibrid legújabb generációját,

Honda Accord hybrid
az Audi e-tront,

Audi e-tron
valamint a Mercedes EQ modelljeit.

Mercedes EQ
Ezek mellett nem csak kívülről-belülről megnézhették, hanem ki is próbálhatták a látogatók a Nissan Leaf-et,

Nissan Leaf
a Hyundai Ioniq-ot

Hyundai Ioniq
vagy a Kona elektromos változatát,

Hyundai Kona electric
és a Jaguar I-Pace-t is.

Jaguar I-Pace
Nagy siker volt az MG új, tisztán elektromos modellje, amely ugyan csak tanulmányautó formájában volt jelen, ám megjelenését az év második felére ígérték. Az MG ZS EV elektromos SUV teljesítménye 110 kW, hatótávolsága pedig az ígéretek szerint 335 és 428 kilométer között lesz.

MG ZS EV
Nem lehet szó nélkül elmenni a két hazai szereplő, a FOMM és a MINE (Mission No Emission) mellett. A kizárólag városi használatra szánt, Velorex-szerű, elektromos FOMM autókból 1666 talált gazdára. Lehet, hogy ezek lesznek a híres bangkoki Tuk Tuk-ok elektromos utódai?

FOMM
A Mine SPA1 ettől jóval komolyabb járműnek tűnik, mind kinézetében, mind az összeszerelés minőségét tekintve. Az ötszemélyes városi egyterű 4.5 méter hosszú. 30 kW teljesítményű akkumulátora 200 kilométeres hatótávolságot biztosít. A gyártó ezt azzal igyekszik kompenzálni, hogy mire a kiállításon eladott 4500 darab autó megérkezik a vásárlókhoz, több mint 400 töltőállomásból álló saját hálózat is várni fogja őket. Ebből valószínűleg nem lesz gond, mert az első kétszáz töltő már telepítésre került és működik, egy órányi töltésért 50, két óráért 80, háromért pedig 110 bahtot (ezt kb. tízzel kell beszorozni, hogy megkapjuk forintban az összeget) kell fizetni.

Mine SPA1
Az autók mellett természetesen ezerszámra volt egyéb látványosság is, a különböző tuning- és márkaklubok rendszeresen a kiállításra szervezik a legnagyobb találkozóikat. A nézők drift, gyorsulási és offroad versenyen is szurkolhattak kedvenceiknek. És hát a bangkoki autókiállítás elmaradhatatlan résztvevői, a thai lányok mellett sem lehet szó nélkül elmenni.

Góg László
Bangkok, 2019. március