CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

2019 Harley-Davidson LiveWire - történelmi fordulópont lehet a kétkerekű járművek történetében

A Harley-Davidson a 2019 LiveWire motorkerékpár mellett két "könnyűszerkezetű" elektromos járműkoncepciót is bemutatott Las Vegasban.
Harley-Davidson Project LiveWire
Az utóbbi 115 év meghatározó amerikai motorkerékpár-gyártója a Consumer Electronics Show-n (CES), a Las Vegas-i Fogyasztói Elektronikai Kiállításon mutatta be a kétkerekű járművek következő generációját.

2019 Harley-Davidson LiveWire
A kiállításon a 2019 LiveWire modell mellett két városi kétkerekű, a HD Concept 1 és a HD Concept 2 is bemutatkozott a nagyközönségnek.

HD Concept 1

HD Concept 2
A két koncepció már a 2020-as LiveWire motorkerékpár előhírnöke, ezekkel kutatják a kétkerekű városi közlekedés új lehetőségeit. Cél, hogy a Harley-Davidson az elkövetkező években az elektromos közlekedés vezető vállalatává váljon és az autóvezetőkből új motorosokat inspiráljon. A 2019 LiveWire egy töltéssel 177 kilométert tud megtenni városban.

- A közlekedés fejlődésének történelmi fordulópontjánál vagyunk, és a Harley-Davidson áll a frontvonalon. Az olyan innováció, amely a testet és a lelket is megmozgatja, mindig is a márkánk lényegét jelentette, és történetünk eme új fejezete arról szól, hogy a különféle korcsoportba tartozó és társadalmi helyzetű, meglévő és jövőbeli motorosok számára készítünk termékeket és lehetőségeket - mondta a bemutatón Matt Levatich, a Harley-Davidson elnök-vezérigazgatója.

Az elektromos LiveWire motorkerékpár inspiráló formatervezéssel és mobiltelefonos összeköttetéssel a Harley-Davidson jövőjét vetíti előre a ma motorosai számára. A LiveWire™ szenzációs kanyarodást, fürge menetdinamikát, kiváló minőségű anyagokat és fényezést, egy sor elektromos kiegészítőt és kezelőfelületet kínál a mobiltelefonos összeköttetéshez a motor és a motoros között.

Miben új a villany-Harley?

- 0-ról 100-ra 3,5 másodperc alatt gyorsul. A H-D Revelation™ elektromos hajtás a névleges forgatónyomaték 100 százalékát képes kifejteni abban a pillanatban, amikor a motor elindul és ez a nyomaték menet közben folyamatosan rendelkezésre áll. A fékezés energia-visszatáplálást, azaz töltést ad az akkumulátornak, ami az araszoló városi közlekedésben jelentős.

- "Húzz egy kövéret és nyomás"! Az elektromos hajtás nem igényel sem kuplungozást, sem sebességváltást, ez nagyban megkönnyíti a motorkerékpár kezelését az új motorosok számára.

A LiveWire motorkerékpár egyik legérdekesebb funkciója a H-D™ Connect, amely egy negyedik generációs telematikai vezérlőegység segítségével felhőszolgáltatással kombinált mobiltelefonos összeköttetést biztosít a motoros és motorkerékpárja között.

A H-D Connect adatokat gyűjt és továbbít a Harley-Davidson™ App-nak, amelyből a motoros okostelefonja révén tájékozódhat a motorkerékpár állapotáról. Az alkalmazásból megszerezhető információk - bárhol, ahol megfelelő a lefedettség - megmutatják az akkumulátor töltöttségi szintjét és az adott töltési szinttel megtehető kilométereket. Ezáltal a motoros távolról ellenőrizheti töltéskor az akkumulátor töltöttségének állapotát, de nemcsak a töltöttségi szintet, hanem a teljes töltöttségig hátra lévő időt is. A motoros elektromos töltőállomást is könnyedén találhat a H-D App-ba integrált helymeghatározó segítségével.

A H-D Connect azt is jelzi, hogy a LiveWire motorkerékpár hol parkol, és üzeneteket, figyelmeztetéseket küld a motoros okostelefonjára, ha a motorhoz hozzányúlnak vagy megmozdítják. A GPS-támogatású lopottjármű-követő rendszerrel a motorkerékpár helyzete is követhető, de ez bűnüldöző szervek közreműködését igényli, ezért Amerikában is csak sak bizonyos területeken elérhető.

A H-D App emlékeztetőket küld a motorosnak a közelgő kötelező szerviz időpontjáról, illetve más karbantartási határidőkről is.

A motornál alkalmazott H-D Revelation™ erőátviteli rendszer alacsony súlypontot, könnyed kezelhetőséget, valamint biztonságos megállást garantál bármilyen sebességnél. Az elektromos hajtáslánc minimális rázkódással, hőtermeléssel és zajjal jár, ezért a LiveWire modell új, egyedi Harley-Davidson hangot kapott, ez az új, futurisztikus hang szólal meg, amikor a motor gyorsít.

A motorkerékpárban az Electronic Cruise Control (ECC), az Elektronikus Járművezérlés alapfelszereltség, melynek része a kanyarodást is elősegítő blokkolásgátló fékrendszer és a kipörgésgátló. Minden rendszer teljesen elektronikus és a legújabb menetdinamikai szabályozórendszert, valamint ABS érzékelő technológiát alkalmazza.

A LiveWire értékesítése idén kezdődik, ára nettó 27 860 euró lesz.

2019 Harley-Davidson LiveWire