CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

2019 Genovation GXE - világrekorder a leggyorsabb utcai elektromos autó

338.28 km/h-val hasított a floridai Kennedy Space Center betonján - oldalszélben!
Egy golfpályán(!) gyűlnek össze minden év augusztusában a világ minden tájáról az ínyencek és a rajongók a kaliforniai Monterey-félszigeten, hogy megünnepeljék az autótervezés, a mérnöki munka és a kortárs művészek mindenkori csúcsteljesítményeit. Oldtimerek, motorcsodák, szupersportkocsik, dollármilliók... A szponzoroknak köszönhetően a bemutatott újdonságokat ki is lehet próbálni a helyi utakon. A 10 napos Monterey Car Week betétrendezvénye, a "The Quail, A Motorsports Gathering" amolyan igazi amerikai buli.

The Quail, A Motorsports Gathering | Monterey Car Week
Itt mutatkozott be 2018-ban a nagyközönségnek a Chevrolet Corvette alapjaira épített, szériagyártásra érett 2019 Genovation GXE elektromos szupersportkocsi.

Valley of Fire
A 800 lóerős, 597 kW-os autó 950 Nm-es maximális nyomatékával álló helyzetből 2,5 másodperc alatt gyorsul 96 km/h-ra, azaz 60 mph-ra, végsebessége 350 km/h. Eközben a villanymotorok 8500-at pörögnek percenként. Fullra 6 óra alatt lehet feltölteni, hogy aztán több, mint 200 km-t lehessen autózni vele. Figyelemre méltó adat, hogy az ára $750,000 dollár lesz, amikor nemsokára elindul az értékesítése. Még nem állnak érte sorba, pedig elsőre csak 75 darab gyártását tervezik.

A GXE teljesitményéhez nem volt könnyű tesztpályát találni, végül a floridai Kennedy Space Center leszállópályáját találták megfelelőnek, azt a repülőteret, ahová az űrrepülőgépek szállnak le. Egy hangárban történt az autó felkészítése, a kifutón pedig a sebességtesztek és a menetpróbák.

Testing the Genovation GXE at the Kennedy Space Center Runway
Ezen a kifutón született meg az új világrekord, 338.28 km/h-val eddig még egyetlen villanyautó sem száguldott. A cég képviselői szerint azért is különösen lenyűgöző ez a sebesség, mert komoly oldalszéllel is meg kellett küzdeni a rekordkísérlet alatt. A Genovation GXE elképesztően gyors autó; korábban már mértek vele 336 km/órás tempót is.

Genovation GXE Breaks World Speed Record
Ami műszaki tartalmat illeti, a GXE kívülről pontosan úgy néz ki, mint egy hetedik generációs, C7 Corvette Grand Sport, csak a 6.2 literes V8-as benzinmotor helyett elöl-hátul egy-egy 300 kW-os villanymotort, egy invertert és a padló alatt öt "csomag", összesen 60 kWh kapacitású akkumulátort találunk benne. Meglepő módon az autó nem 4x4-es hajtású, mindkét villanymotor egy közös kardántengelyhez kapcsolódik, amely meghajtja a hátsó kerekeket. (Így van lehetőség arra, hogy nyolcfokozatú automata váltóval vagy hétsebességes manuális váltóval is meg lehessen rendelni, persze botváltóval(!).

2019 Genovation GXE
A konstruktőrök munkáját dícséri, hogy az autó súlya 50-50 százalékban oszlik meg az első és a hátsó kerekek között. Az akkumulátorok tetemes súlyát könnyű, karbonszálas műanyagból épített karosszériával kompenzálták.

Állítólag a NASA már fejleszti a hordozórakétákat a TESLA-nak...